אלפחורס
אלפחור ביחיד, אלפחורס ברבים Alfajores –
עוגייה מדרום אמריקה, בעיקר ארגנטינה, צ'ילה, אורוגוואי ופרו. זוהי עוגייה העשויה
מקמח וקורנפלור, בד"כ היא עשויה כסנדוויץ', שתי עוגיות כשבניהן ריבת חלב,
דפנות האלפחורס מצופות בד"כ בקוקוס, ויש המצפים את כל העוגייה בשוקולד.
לעוגייה זו שורשים ערבים, יש השערה שהמילה אלפחור הגיעה
מהמילה הערבית alfahua
שפירושה חלת דבש.
בכתבים היסטוריים המילה Alajur הוא
ממתק העשוי מדבש, שקדים, אגוזים ופירורי לחם, והמילה הזו נכתבה לפעמים כ- alajú ולפעמים
כ- alfajor.
ה- alfajor וה- alajú
הוכנסו לראשונה לשפה הספרדית במקומות שונים
ובתקופות שונות. ומשערים שיש להן את אותו מקור המילה.
Alajú הוא ממתק ערבי מסורתי שנמצא במספר אזורים בספרד.
אב הטיפוס של האלפחורס נכנס לחצי האי האיברי המכיל בתוכו את
ספרד ופורטוגל, בתקופת אל-אנדלוס (זה היה השם שנתנו המוסלמים לשטחים שהיו ברשותם
בין השנים 711 ל-1492)
הגנרל הערבי מוסא-אבן-נוסר הגיע ל – Algeciras עיר
נמל בדרום ספרד עם צבא של 18,000 חיילים למשימת כיבוש. הם הביאו איתם את הממתק הזה
שהיה עשוי מדבש, אגוזים, שקדים פירורי לחם ותבלינים כמו קינמון, אניס וכוסברה, הוא
נעשה אז בצורת גליל קטן.
מדינה סידוניה הייתה עיר הבירה של עולם הממתקים הערבי שבה ל- alfajor יש
היסטוריה של כמה מאות עם מתכון שעבר מדור לדור. בעיר זו, יש תיאור של גסטרונום
שתיעד את ההיסטוריה של הממתק הזה
בגלל הפופולאריות של עוגייה זו היא הייתה במחסנים של הספינות
של הספרדים בדרכם לאמריקה. האזכור הקדום ביותר לנוכחותו באמריקה הלטינית הוא
בוונצואלה ופרו, שם הם ניתנו כמנת מזון לכוחות הצבא הספרדים.
כיום בספרד יש מתכונים שונים לגמרי, אבל הכי מסורתי מכיל קמח,
דבש שקדים ומספר תבלינים כמו קינמון.
בד"כ הוא נמכר סביב חג המולד, אבל במדינה סידוניה שבדרום
ספרד הם נמכרים כל השנה. האלפחור האמיתי נעשה בעיר זו מימי קדם והפיתוח שלהם עבר
מאב לבנו. והן עדיין נעשות כיום ע"י מומחים באותה פרוצדורה. הם טבעיים, עם
דבש, שקדים, אגוזים, סוכר, פירורי לחם ותערובת תבלינים.
יש אזורים בהם הן נקראות עדיין alajú והן
נעשות משקדים, דבש ותאנים, עטופות בוופל.
בדרום אמריקה בגלל מחסור במצרכים, אלפחורס נעשו בצורה שונה
לגמרי. בימינו אפשר למצוא אותם בעיקר בארגנטינה, אורוגוואי, אקוודור, פרגוואי,
צ'ילה ופרו ודרום ברזיל. האלפחורס נעשה פופולארי בארגנטינה ואורוגוואי מאמצע המאה
ה-19.
ברוב אמריקה אלפחורס הם שתי שכבות של עוגה ומילוי ביניהן.
בארגנטינה הצורה הבסיסית שלו מורכבת משתי שכבות של ביסקוויט מחוברות יחד עם ריבת
חלב או ריבה ומכוסה באבקת סוכר. או שיש להן ציפוי של שוקולד לבן או שחור.
יש גם ווריאציה הנקראת "Alfajor de
nieve",, בה במקום ציפוי של שוקולד לבן או שחור, יש לה ציפוי
"שלג", המורכב מתערובת של חלבון ביצה וסוכר.
אלפחורס של פרו בד"כ מצופה באבקת סוכר, וממולא ברפרפת.
במכסיקו הם נעשים עם רק קוקוס, ובד"כ ממתק קוקוס שלוש
צבעים,
בניקאראגואה, האלפחורס נעשה עם מולסה וסוג שונה של דגן כולל
תירס, וקקאו.
ווריאציות נוספות של אלפחורס כוללות מרכיבים שונים בהכנה של
הביסקוויטים, כמו בוטנים, גם המילוי והציפוי משתנים, ויש המוסיפים גם ביסקוויט
שלישי.
מצרכים:
2 חלמונים
גרידת מתפוז אחד
כפית תמצית וניל
כפית אבקת אפייה
אופן הכנה:
·
מערבלים
במערבל את החמאה, הסוכר ואבקת הסוכר.
·
מוסיפים
בהדרגה את החלמון, גרידת תפוז ותמצית הווניל.
·
מוסיפים את
הקמח, קורנפלור ואבקת האפייה.
·
עוטפים את
הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר למשך 5 שעות.
·
מרדדים את
הבצק על משטח מקומח לעובי של 3.5
מילימטר וקורצים עיגולים בקוטר של 2.5 סנטימטר .
·
מסדרים את
העוגיות על גבי מגש עם נייר אפייה ואופים בטמפ' של 160 מעלות למשך 18 דקות.
העוגיות צריכות להיות בהירות.
·
לאחר
שהעוגיות התקררו הופכים חצי מהעוגיות ומזלפים ריבת חלב ומכסים אותן עם עוגייה
נוספת.
·
מועכים את
העוגיות כך שריבת חלב יוצאת מהצדדים, מגלגלים את צידי העוגייה כך שקוקוס יידבק
לריבת החלב שיצאה מהצדדים.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה