יום חמישי, 19 באוקטובר 2017

פודינג לחם

פודינג לחם הוא קינוח מהמטבח הבריטי, הפופולארי גם במטבחים של פוארטו-ריקו, מכסיקו, ארגנטינה, לואיזיאנה ודרום אמריקה, וגם בבלגיה וצרפת.
הפודינג נעשה מלחם ישן, חמאה, ביצים, סוכר, תבלינים כמו קינמון, אגוז מוסקט מאשיה (קליפת אגוז המוסקט) ווניל ופירות יבשים.
משרים את הלחם במרכיבים הרטובים למספר שעות, סוחטים אותו ומוסיפים את שאר המרכיבים ואופים.
לרוב נאכל קר, לעיתים מוגש ברוטב וויסקי, רום או קרמל

קינוח דומה ונפוץ יותר הוא פודינג לחם וחמאה, פרוסות לחם המרוחות בחמאה טבולות בחלב וביצים, תמצית ווניל או תבלינים אחרים ופירות יבשים. את כל התערובת הזו אופים ואוכלים קר או חם, לפעמים בתוספת פודינג ווניל, או וויסקי.
כיום יש גירסאות מודרניות לפודינג זה, כמו הוספת שוקולד לתערובת הביצים והחלב, או שימוש ברוגלך או קראוסון וכדומה במקום לחם.
  

מקורו של הפודינג בדבון דרום מערב אנגליה, היה מאוד פופולארי פורסם מהמאה ה-17, והוא נקרא white-pot שפירושו "כלי חרס לבן". מכיוון שנאפה בכלי חרס וצבעו של הפודינג לפני האפייה לבן. אבל אחרי האפייה הוא מקבל צבע זהוב מהחמאה, חלמוני הביצים והסוכר.
יש למתכון שתי ווריאציות, האחת המבוססת על לחם וחמאה מ-1723 ופורסם ע"י John Nott. והשנייה מבוססת על אורז ושמנת משנת 1615 ופורסם ע"י Gervase Markham.
הפודינג נאכל קר או חם

המתכון מתוך ספרו של John Nott:
להרתיח שמנת עם מאשיה, הנח לה להתקרר, הקצף את החלמונים לתוכה, עם מלח וסוכר לפי הטעם. הנח חתיכות לחם בתבנית, מעל הוסף תמרים, צימוקים, פירות יבשים לפי הטעם, הוסף לשד מוח עצם או חמאה, ושכבה נוספת של לחם ופירות יבשים עד שהתבנית מלאה, הוסף אגוז מוסקט מגורר על כל שכבה, לשפוך מעל הכול את תערובת השמנת והביצים, ושכבה נוספת של לחם וחתיכות חמאה. ולאפות.
ליטר של שמנת גורמת לפודינג להיות מאוד עשיר, אפשר להפחית את כמות השמנת ולהחליף אותה בחלב, ועדיין טעמו של הפודינג יהיה נהדר. מכל מקום, מומלץ לעשות את הפודינג רק עם שמנת לאירועים מיוחדים.
המתכון מתאים לעשר מנות.

החומרים
כיכר לחם
ליטר שמנת
130 גרם סוכר
100 גרם חמאה
2 כפות סוכר חום
6 חלמונים
רבע כפית מאשיה (קליפת אגוז המוסקט)
רבע כפית אגוז מוסקט
רבע כפית מלח ים
50 גרם דומדמניות
50 גרם צימוקים
50 גרם תמרים קצוצים.

ההכנה
·       לחתוך את הלחם לעשרים פרוסות,
·       לחתוך את הקרום הקשה מלמעלה ומלמטה, להשאיר בצדדים.
·       למרוח כל פרוסה בצד אחד שלה בשכבה עבה של חמאה.
·       בסיר עם תחתית עבה להרתיח את השמנת 4 דקות.
·       להוסיף מלח, אגוז מוסקט ומאשיה, ולהקציף קלות את השמנת.
·       להרתיח את השמנת עוד 4 דקות, ואז להסיר מהאש ולקרר, בערך 20 דקות.
·       בקערה גדולה להקציף חלמונים, ואז להוסיף סוכר, עד שנעשה קרמי וחלק.
·       להוסיף באיטיות תוך בחישה נמרצת את תערובת הביצים והסוכר לשמנת שהתקררה.
·       להמשיך בהקצפה עוד מספר דקות. חשוב לוודא שהשמנת אינה חמה מידי כדי שהביצים לא יתבשלו.
·       לחמם תנור ל-180 מעלות
·       לצפות דפנות של תבנית אפייה עמוקה בפרוסות לחם, כשהצד המרוח בחמאה כלפי מעלה.
·       ללחוץ את הלחם לתבנית בעזרת כף עץ. כדי ששכבת הלחם תקבל את צורת תבנית האפייה.
·       לפזר שליש מכמות הפירות היבשים.
·       להוסיף עוד פרוסות לחם, לכיסוי הפירות היבשים,
·       ללחוץ את הלחם לתבנית בעזרת כף.
·       לשפוך שליש מתערובת השמנת והביצים.
·       חזור על הפעולות של פיזור פרוסות הלחם, הפירות היבשים ותערובת השמנת עוד פעמיים.
·       לא למלא את התבנית עד הקצה.
·       לבסוף לפזר חתיכות חמאה, ואת הסוכר החום.
·       ולאפות ב-180 מעלות כשעה.
·       להוציא מהתנור אחרי שעה, ולקרר כחצי שעה (או לקרר לגמרי אם אוכלים קר).
·       להעביר סכין מסביב לדפנות התבנית כדי לאפשר הוצאת הפודינג בקלות.
·       להניח קערה רדודה או צלחת שטוחה גדולה מעל התבנית, ולהפוך את הפודינג לצלחת.
·       כך אפשר יהיה לחתוך את הפודינג בסכין ולהגיש בקעריות קטנות.

ווריאציה נוספת:
שלוש כוסות קוביות לחם
שתי כוסות חלב
שתי כוסות סוכר
כוס סוכר חום כהה
כוס פקאן קצוץ
חמש ביצים
שתי כפות תמצית ווניל
רבע כוס חמאה

·       לסדר את קוביות הלחם בתבנית
·       לבחוש בקערה את החלב הסוכר הלבן והביצים ולשפוך על הלחם,
·       להשאיר את הלחם לספיגה
·       לציפוי: לבחוש את החמאה, הסוכר החום והפקאן, ולפזר על הלחם.
·       לאפות ב-180 מעלות כחצי שעה

ווריאציה שלנו:
מכיוון שהבת שלי לא אוהבת תבלינים, אגוזים, פירות יבשים, וכלום בעצם, אז אני עושה אותו הכי פשוט, והיא מתמוגגת. אנחנו אוכלים את הפודינג הזה בעיקר בחורף כי אנחנו אוהבים אותו חם.

חלה חתוכת לקוביות
ליטר חלב 1%
חמש ביצים, חמש חלמונים
חצי כוס סוכר
מיכל שמנת מתוקה
שתי שקיות סוכר ווניל
חמאה

·       בתבנית אפייה מניחים קוביות לחם
·       מקציפים ביצים עם סוכר
·       מוסיפים לביצים את החלב והשמנת, בוחשים היטיב.
·       שופכים את תערובת החלב והביצים על הלחם.
·       מניחים את התערובת כדי שהלחם יספוג את הנוזלים, הכי טוב להניח לילה במקרר, עם משהו כבד מעל כדי שחתיכות הלחם לא יצופו.
·       לפני האפייה מפזרים מעט קוביות חמאה, שלב זה הוא לא חובה, זה מוסיף טעם נהדר.
·       אפשר לפזר גם מעט סוכר חום.
·       מניחים את התבנית בתבנית נוספת גדולה יותר שיש בה מים.
·       ואופים ב-160 מעלות כשעה. עד להזהבה.
·       לפעמים אני מפזרת קינמון על חצי התבנית, כי אני מעדיפה את זה עם קינמון.
·       אפשר לאכול עם סירופ שוקולד, סירופ מייפל, דבש, סילאן וככל העולה על רוחכם.


מתכון של קארין גורן, פודינג לחם עם רוגלך וקראוסון:

אפיית פודינג לחם בסיר לחץ:
בסרטון זה ההמלצה היא לקלות קודם את הלחם, כי אז הוא סופג יותר את הטעמים.

אפיית פודינג לחם עם לחם פירות יבשים איטלקי וסירופ מייפל:



אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה