יום שני, 23 באוקטובר 2017

פנפורטה

פנפורטה
פנפורטה היא עוגה איטלקית מסורתית המכילה פירות, אגוזים ותבלינים.
משמעות השם הוא "לחם חזק" שמתייחס לטעמה המתובל של העוגה מה שמשמר את העוגה להרבה זמן. מקור השם הוא מהמילה "panpepato" שפירושו "לחם פלפל". בגלל השימוש בפלפל חזק בעוגה. יש עדויות לכך שהצלבנים נשאו איתם פנפורטה במסעותיהם, העוגה היא ממתק יציב, שלא מתקלקל.
עוגה זו היא ייחודית לסיינה, איטליה, המסמך הראשון שנמצא בין דפים היסטוריים של סיינה  יש איזכור לעוגה מ-7 בפברואר 1205, שנכתב על נייר קלף ונשמר בארכיבים של סיינה.
נייר הקלף נמצא סביב החצי השני של המאה ה-18 בארכיבים של בית החולים של סיינה. במסמך נכתב שבתאריך זה המשרתים ודיירי המנזר המקומי , היו חייבים להביא לנזירות לחם עם פלפל ודבש כצורה של מס. המתכון המקורי נקרא "Pan Melato" שפירושו לחם דבש
ממיסים סוכר עם דבש, מוסיפים אגוזים שונים פירות יבשים מסוגים שונים ותבלינים ומערבבים הכול עם קמח. אופים את התערובת בתבנית רדודה. מאבקים את העוגה המוכנה באבקת סוכר.  
יש איזכורים שבהם נאמר שהפנפורטה צריכה להכיל 17 מרכיבים שונים כמספר הרבעים בסיינה, בין המרכיבים קמח, מים, דבש, סוכר, פירות, אגוזים, תבלינים כמו קינמון, כוסברה, ציפורן אגוז מוסקט, פלפל שחור ומשקה אלכוהולי. יש גם ווריאציה של פנפורטה שוקולד בה מוסיפים קקאו.

פנפורטה שוקולד
3 כוסות פירות יבשים קצוצים גס
3 כוסות אגוזים קצוצים גס שונים
שני שליש כוס קמח מלא
4 כפיות קקאו
2 כפיות קינמון
כפית גרעיני כוסברה טחונים
קורט אגוז מוסקט
קורט ציפורן
150 גרם דבש
200 גרם סוכר חום
3 כפות מים או ברנדי

מערבבים בקערה את הפירות היבשים והאגוזים
מוסיפים את הקמח, הקקאו והתבלינים, מערבבים היטיב שיהיה פיזור אחיד של כל המרכיבים.
בסיר מחממים דבש, סוכר חום וברנדי. עד להמסה מוחלטת של הסוכר
שופכים את הדבש והסוכר על התערובת היבשה
מערבבים היטיב, אני מעדיפה לערבל במערבל, כיוון שהתערובת מאוד דביקה וקשה לערבוב.
משמנים תבנית, עדיף להניח נייר אפייה כדי שאפשר יהיה בקלות לשלוף את העוגה מהתבנית לאחר האפייה. ולשמן את נייר האפייה. (פעם אפיתי בתבנית נייר והתבנית פשוט נדבקה לעוגה, אז זהירות, לא לוותר על נייר האפייה)
להדק היטיב את התערובת בתבנית האפייה.
לאפות בחום של 170 מעלות, 40 דקות
להמתין שהעוגה תתקרר לגמרי ורק אז לשלוף אותה מהתבנית
לפרוס בעזרת סכין חדה לפרוסות דקות, ולשמור בקופסה אטומה, העוגה נשמרת שבועות רבים.




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה