עוגיות הלו-דולי
המושג 'עוגיות בר' ("bar cookies)
או ריבועיות ("squares) מקורו במאה ה-20. הדוגמא המוקדמת ביותר נמצאה בספרי בישול
אמריקאים משנות ה-1930. והפופולאריות שלהן גברה עם השנים. היסטוריונים של אוכל לא
מייחסים את המצאת הריבועיות למקום או אדם ספציפיים. כנראה זה התפתח ממתכונים
מוקדמים יותר, כשהכי נפוצים וידועים ביניהם הם הבראוניז והפאדג'. עוגיות בר אומצו
כעוגיות חסכוניות, כתוצרת בית לממהרים, כי הם קלים מאוד להכנה ומאוד טעימים.
עוגיות הלו-דולי נקראות גם Magic Cookies Bars,
Seven Layer Bars,
Dream Bars,
Fancy Layer Bars.
הן צצו לראשונה בתקופת השפל הכלכלי הגדול. מתכון משפחתי זה כלל בתוכו בדרך כלל שוקולד
צ'יפס, פירורי גרהם קרקר, חלב מרוכז ממותק, קוקוס ואגוזים קצוצים.
ב-1964 יצא המחזה 'הלו דולי'. ושנה
לאחר מכן הופיעו מתכונים עם השם הזה. המחזה הוא על השדכנית דולי שמנסה למצוא שידוך
למיליונר. וכנראה בגלל שהעוגיות מאוד עשירות השם התאים.
העוגיות הללו נקראות Seven Layer Bars
= חטיפים 7 שכבות, כי הן מורכבות מ-7 שכבות: חמאה, קרקרים, שוקולד, סוכריות טופי
חמאה, אגוזים, קוקוס וחלב מרוכז.
עוגיות הלו דולי הן עוגיות בר קלות
עם אינספור ווריאציות. הן יכולות להכיל תחתית של גראהם קרקר, או תחתית מעוגיות
ווניל. אפילו קורנפלקס (תחתית ללא קמח). המילוי יכול להיות שוקולד צ'יפס. סוכריות
חמאה, ויש כאלה המוסיפים צימוקים. ומעל מוסיפים קוקוס ושכבה של פקאן או אגוז מלך. ואז
שופכים מעל הכול חלב מרוכז מתוק וסמיך. ובגלל שזה לוקח רק כמה דקות להכין אותן, לא
פלא שבני נוער רבים למדו לבשל עם המתכון הזה.
---"Reader Exchange: Old faithful," Ashley
Parrish, Tulsa World [OK], February 5, 2003 (p. D1)
Corn Flake Dream Bars – 1939
להקציף רבע כוס חמאה וחצי כוס סוכר
חום.
להוסיף כוס קמח ולערבב היטיב.
להדק את התערובת בתחתית של תבנית
אפייה רדודה.
לאפות בחום של 180 מעלות 15 דקות. או
עד שהתחתית משחימה קלות.
להקציף היטיב 2 ביצים ולהוסיף בהדרגה
כוס סוכר חום ולהמשיך בהקצפה עד שהתערובת הופכת להיות בהירה ותפוחה.
להוסיף כפית תמצית ווניל, רבע כפית
מלח, כוס קוקוס, כוס קורנפלקס וכוס אגוזים קצוצים.
לערבב הכול היטיב ולפזר על התחתית
האפויה.
לאפות בחום של 180 מעלות 25 דקות.
להוציא את המאפה מהתבנית ולחתוך
לריבועים כשהמאפה עדיין חם.
מתקבלים כ-40 עוגיות בגודל של 2.5 על
1.5 ס"מ.
---"Corn Flake Dream Bars Truly Distinctive," Washington
Post, September 15, 1939 (p. 23)
מתכון מ-1940
לערבב עד לקבלת תערובת פירורית:
חצי כוס חמאה
חצי כוס סוכר חום
כוס קמח.
לשטח את התערובת בתבנית שטוחה גדולה.
לאפות בחום בינוני 10 דקות
לקרר מעט ולמלא בתערובת הבאה:
לערבב:
כוס סוכר חום,
כפית קמח
חצי כפית מלח.
2 ביצים מוקצפות,
כפית תמצית ווניל,
כוס אגוזים קצוצים
כוס וחצי קוקוס.
לאפות בחום של 180 מעלות, 20 דקות.
---"Prize Cookies Delight All
Ages," Washington Post, March 15, 1940 (p. 22)
מתכון
מ-1942 "Tom
Thumb Cookie Bars"
חצי
כוס שומן מוצק לאפייה
חצי
כפית מלח
כוס
וחצי סוכר חום
כוס
קמח מנופה
כפית
תמצית ווניל
2
ביצים
2-3
כפות קמח
חצי
כפית אבקת אפייה
כוס
וחצי קוקוס
כוס
אגוזים קצוצים
לערבב
שומן עם מלח
להוסיף
חצי כוס סוכר חום ולערבב היטיב.
להוסיף
כוס קמח ולערבב.
לשטח
בתבנית משומנת
לאפות
20 דקות.
לערבב
כוס סוכר חום, תמצית ווניל וביצים, עד שתתקבל תערובת קצפית.
להוסיף
2-3 כפות קמח, אבקת אפייה, קוקוס ואגוזים ולערבב.
לפזר
מעל התערובת האפויה
לאפות
25 דקות.
---Granddaughter's Inglenook Cookbook [Brethren
Publishing House:Elgin IL] 1942 (p. 49)
Walnut
Dream Bars
רבע
כוס חמאה
כוס
ורבע קמח מנופה
כוס
ורבע דחוסות של סוכר חום
2
ביצים
חצי
כפית אבקת אפייה
כפית
תמצית ווניל
כוס
וחצי קוקוס מגורר
כוס
אגוזי מלך
לערבב
את החמאה עם כוס קמח ורבע כוס סוכר חום עד לקבלת תערובת פרורית.
לשטח
את התערובת בתבנית, ולאפות בחום 180 מעלות 15 דקות, עד להשחמה קלה.
להקציף
את הביצים.
להוסיף
את שאר הסוכר החום בהדרגה ולהמשיך בהקצפה עד שהתערובת תפוחה ובהירה.
להוסיף
את שאר הקמח, אבקת האפייה, תמצית ווניל, קוקוס ואגוזי מלך, ולערבב הכול.
לפזר
את התערובת על הבצק שנאפה כשהוא עדיין חם.
לאפות
בחום של 180 מעלות, 15 דקות.
לחתוך
לריבועים כשהמאפה עדיין חם.
---The Good Housekeeping Cook Book,
completely Revised 7th edition [Farrar & Rinehart:New York] 1942, 1944 (p.
763-764)
מתכון
מ-1963 Dream
Bars
לפעמים
נקרא Toffee-Nut Bars (חטיפי טופי-אגוזים).
חצי
כוס שומן מוצק לאפייה
חצי
כוס דחוסה של סוכר חום
כוס
קמח
לחמם
תנור ל-180 מעלות.
לערבב
שומן עם סוכר.
להוסיף
קמח.
לשטח
את התערובת שהתקבלה בתבנית אפייה.
לאפות
10 דקות.
מילוי
שקדים-קוקוס
2
ביצים מוקצפות היטיב.
כוס
דחוסה של סוכר חום
כפית
תמצית ווניל
2
כפות קמח
כפית
אבקת אפייה
חצי
כפית קמח.
כוס
קוקוס מגורר לח
כוס
שקדים מקולפים
לערבב
ביצים, סוכר, תמצית ווניל.
להוסיף
קמח, אבקת אפייה ומלח.
להוסיף
את הקוקוס והשקדים
לשפוך
את התערובת לבצק שנאפה, ולהחזיר לתנור לאפייה של עוד 25 דקות.
ווריאציה
של שוקולד צ'יפס - Chocolate Chip Dream Bars
במתכון
שלמעלה להשתמש בשליש כוס חמאה לשכבה התחתונה של המאפה.
במילוי
להשתמש בכוס שוקולד צ'יפס במקום קוקוס.
לאפות
בין 15 ל-20 דקות
לפזר
ציפוי שוקולד מעל.
(p. 151)"
---Betty Crocker's Cooky Book [General Mills:Mineapolis MN] 1963(p. 13)
---Betty Crocker's Cooky Book [General Mills:Mineapolis MN] 1963(p. 13)
מתכון
שפורסם בכמה עיתונים בארה"ב במהלך שנות ה-60 וה-70 במאה ה-20:
חבילת
מרגרינה מומסת
כוס
פרורי גראהם קרקר
כוס
שוקולד צ'יפס
כוס
אגוזי מלך
כוס
קוקוס
פחית
חלב מרוכז
לערבב
את המרגרינה המומסת עם פרורי הקרקר, ולשטח בתבנית קטנה.
להניח
בשכבות את השוקולד צ'יפס, הקוקוס ואגוזי המלך
ומעל
הכול את החלב המרוכז.
לאפות
בחום של 180 מעלות, 30 דקות.
לחתוך
רק לאחר שהתקרר.
מתכון
מ-1966 -
Fancy
Layer Bars
כוס קמח מנופה
כוס קמח מנופה
2
כפות סוכר חום
חצי
כוס חמאה או מרגרינה
2
ביצים
כוס
וחצי דחוסות של סוכר חום
חצי
כוס קמח מנופה
חצי
כפית אבקת אפייה
רבע
כפית מלח
רבע
כוס אגוזים קצוצים
כוס
שוקולד צ'יפס חצי מתוק
רבע
כוס שבבי קוקוס
לערבב
כוס קמח עם 2 כפות סוכר חום בקערה.
לחתוך
לתוך הקמח את החמאה ולערבב עד שתתקבל תערובת פרורית.
לשטח
ולהדק את תערובת הבצק שהתקבלה בתבנית.
לאפות
בחום של 180 מעלות, 15 דקות, או עד שהבצק יתייצב ולא ישחים.
להקציף
ביצים עם הסוכר.
לערבב
יחד קמח, אבקת אפייה ומלח, ולהוסיף לתערובת הביצים.
לערבב
אגוזים, שוקולד וקוקוס, ולפזר מעל הבצק האפוי.
לאפות
עוד 25 דקות..
לחתוך
רק לאחר שהתקרר.
---"Versatile Bar Cookies Skip Fuss
and Muss in the Kitchen," Marian Manners, Los Angeles Times,
October 20, 1966 (p. F1)
Marian
Manners)
הייתה אחת השפיות סלברטי הראשונות בארה"ב במאה ה-20. יחד עם Prudence Penny,
הן הגישו תוכנית רדיו קבועה, והיה להן טור קבוע בעיתון, על בישול, אפייה ואירוח.)
מתכון
מ-1976 - Magic Cookie Bars
חצי
כוס חמאה או מרגרינה
כוס
וחצי פרורי גרהאם קרקר
פחית
חלב מרוכז
חבילת
שוקולד צ'יפס חצי מתוק
כוס
שבבי קוקוס
כוס
אגוזים קצוצים
לחמם
תנור ל-180 מעלות
בתבנית
בגודל של 30X20 ס"מ, להמיס את החמאה.
לפזר
את פרורי הגרהאם קרקר מעל החמאה.
לשפוך
את החלב המרוכז
לפזר
בשכבות את שוקולד הצ'יפס, הקוקוס והאגוזים.
ללחוץ
בעדינות
לאפות
25-30 דקות, עד להשחמה קלה.
לחתוך
אחרי שמתקרר.
---They'll Love It! Easy taste treats with sweetened
condensed milk," [Borden Company] 1976 (p. 24)
מתכון
מ-1992 -
Hello
Dollies
כוס
וחצי פרורי רקיקי גרהאם
חצי
כוס חמאה מומסת
כוס
שבבי קוקוס
כוס
שוקולד צ'יפס
כוס
אגוזי מלך.
פחית
חלב מרוכז
לערבב
את החמאה עם פירורי רקיקי הגרהאם.
לשטח
בתבנית בגודל 30X20 ס"מ, ולדחוס קלות
בקערה
לערבב קוקוס, שוקולד צ'יפס, אגוזי מלך וחלב מרוכז.
לפזר
את התערובת מעל הפרורים והחמאה.
לאפות
בחום של 180 מעלות, 25 דקות עד להזהבה קלה.
לקרר
על רשת
לחתוך
ל-24 ריבועים.
---"Second Helpings," Marion Kane, Toronto
Star, January 8, 1992 (p. D1)
Marion
Kane)
הייתה מובילה בעולם עיתונאות האוכל במשך כמה עשורים.
במשך
18 שנים היא הייתה עורכת אוכל בעיתון הכי גדול בקנדה.)
מתכון
מ-2003 -
Hello
Dollies
חבילת
חמאה מומסת
כוס
רקיקי ווניל או גרהאם קרקר מפוררים
חבילת
שוקולד צ'יפס
חבילת
ממתק חמאה (סוכריות טופי חמאה)
כוס
שבבי קוקוס
חצי
כוס פקאן קצוץ
פחית
חלב מרוכז
להמיס
חמאה בתבנית בגודל 30X20 ס"מ,
ואז
להניח את שאר המצרכים בשכבות אחד אחרי השני, לא לערבב.
לאפות
בחום של 170 מעלות, חצי שעה. לבדוק אחרי 25 דקות אם כבר מוכן או לא ובהתאם להמשיך
אפייה.
לקרר
לגמרי.
---"Reader Exchange: Old faithful," Ashley
Parrish, Tulsa World [OK], February 5, 2003 (p. D
מתכון
כוס ביסקוויטים מפוררים
120 גרם חמאה מומסת
כוס פקאן קצוץ
פחית חלב מרוכז
כוס קוקוס
כוס שוקולד צ'יפס
בתבנית
בגודל 30X20
ס"מ, לסדר את כל המצרכים בשכבות.
מפזרים
את החמאה בתבנית.
לאפות
בחום של 170 מעלות, חצי שעה. לבדוק אחרי 25 דקות אם כבר מוכן או לא ובהתאם להמשיך
אפייה.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה