יום חמישי, 16 בנובמבר 2017

פיטיבייה / גאלט דה רואה

פיטיבייה - Pithivier / גאלט דה רואה - Galette des rois

בצק עלים ממולא קרם שקדים
המילה גאלט משמשת לתיאור מאכלים עגולים ושטוחים, שיכולים להיות מתוקים או פיקנטיים.
דה רואה פירושו  - "של מלכים".
את המאפה הזה נוהגים לאכול ב-6 בינואר, 12 יום לאחר חג המולד, זהו חג ההתגלות, ביום זה מציינים הנוצרים את ביקור שלושת החכמים מן המזרח, כפי שכתוב ב"בשורה עפ"י מתי": כשהגיעו החכמים לירושלים שאלו: "היכן מלך היהודים אשר נולד? כי ראינו את כוכבו במזרח ובאנו להשתחוות לו", ואז נאמר להם שהוא נולד בבית לחם. זה היום שבו התגלה ייעודו של ישו מלך היהודים.
לזכר האירוע מוגש המאפה הזה בארוחת החג, המאפה מורכב משני עלים של בצק עלים כשביניהם קרם שקדים – פרנגיפאן, בתוך המאפה נהגו להחביא פול אחד יבש, היו מחלקים את המאפה לפי מספר הסועדים, ומי שבחתיכה שלו נמצא הפול מוכתר למלך ומקבל כתר.
כיום מחליפים את הפול קישוטים מחרס או מחומרים אחרים, בד"כ נמכר המאפה עם כתר חד פעמי מקרטון שניתן לזוכה.

קיים איזשהו בלבול בקשר לשני המושגים גאלט דה רואה ופיטיבייה, אז בצרפת הגאלט ממולא בקרם שקדים והפיטיבייה ממולא במרציפן.
בשיטוטי באינטרנט מצאתי שפעם משתמשים במושג גאלט דה רואה ופעם במושג פיטיבייה בין אם זה ממולא בקרם שקדים ובין אם זה ממולא בעוף, בצל מטוגן, כבד, פטריות וערמונים. לא ממש ברור.

מכינים קרם שקדים – פראנג'יפאן,
מפשירים בצק עלים, אבל הוא צריך להיות קר
קורצים מבצק העלים שתי דיסקיות, כאשר האחת מעט גדולה יותר מהשנייה.




מורחים שכבה נדיבה של קרם השקדים על הדיסקית הקטנה יותר, אפשר לעשות זאת בעזרת שק זילוף, ומשאירים שוליים ללא קרם של כ-2 ס"מ.




מורחים את השוליים בביצה
מניחים מעל את דיסקית הבצק הגדולה יותר, ומהדקים וסוגרים תוך כדי קישוט איזור הסגירה.
כעת מקשטים את המאפה ע"י יצירת חריצים בעזרת סכין.




מורחים ביצה.
אופים בחום של 160 מעלות כ-40 דקות, עד להזהבת המאפה.
מוציאים מהתנור ומקררים על רשת.
אפשר לאכול קר או מעט מחומם.





מתכון של מרתה

הדגמות נוספות

בסרטון הבא מניחים קישוט במאפה

עם כבד, בצל מטוגן ופטריות

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה