אינדקס

יום שלישי, 24 באוקטובר 2017

קלאפוטי

קלאפוטי
קינוח צרפתי העשוי במקור מדובדבנים ותערובת של פודינג. מקורו ב- Limousin איזור היסטורי במרכז צרפת. המושג קלאפוטי נובע מ-Occitan, אוסף דיאלקטים של השפות הרומניות שדוברו בדרום צרפת, איטליה, מונקו ואזורים בספרד, מהמילה clafir שפירושה למלא, מה שמרמז על התערובת שממולאת בדודבנים. הקלאפוטי נפוץ ברחבי צרפת במהלך המאה ה-19.
אם הקינוח ממולא בפירות אחרים הוא נקרא Flaugnarde, ביטוי הנובע מ-Occitan, מהמילים fleunhe ו-flaunhard, שפירושן "רך" ו"פלומתי". הקינוח נפוץ באוברניי, אזור הררי בדרום מרכז צרפת, ב-Limousin שמרכז צרפת וב-Perigord.

סיפור משעשע אודות הקלאפוטי: בשנת 1884 הוקם בליון מועדון סועדים בשם זה, ואחד הכללים שלו היה שלעולם לא לכלול את המנה הזאת בארוחות שיוגשו לחברי המועדון. כנראה בגלל העובדה שהיה נפוץ מאוד באותה תקופה בתפריטים של יותר מידי מסעדות.

זהו מין פודינג אפוי מלא בדובדבנים. באופן מסורתי אופים אותו בכלי חימר אישיים, שבהם גם מגישים את המנה. השמרנים יגידו שזהו קינוח אותו אוכלים בעונת הדובדבנים הטריים, ומיד כאשר מגיעים הדובדבנים הראשונים של הקיץ צץ הקלאפוטי בתפריטי המסעדות ובארוחות הביתיות בצרפת.

המחמירים טוענים כי קלאפוטי אמיתי חייב להכיל דובדבנים, ולפי גירסאות מסוימות דובדבנים שלמים, עם החרצן. אחרים סבורים שאפשר להכין קלאפוטי מפירות אדומים אחרים, באלזאס זה שזיפים.
כיום ניתן למצוא את הקלאפוטי לא רק במסעדות צרפתיות, הקלאפוטי הפך להיות קינוח פופולרי בכל העולם, ויש לו גירסאות רבות. יש שמחליפים את הדובדבנים בפירות אחרים כגון: שזיפים, אגסים, ואפילו מנגו.


קלאפוטי דובדבנים
  • מגלענים כשתי כוסות דובדבנים, ומפזרים בתבנית
  • אפשר להשרות את הדובדבנים לילה בברנדי, לא חובה
  • מערבבים 
    • 4 ביצים
    • שלושת רבעי כוס סוכר
    • כוס חלב
    • מיכל שמנת מתוקה
    • שתי כפות ליקר וישיניאק (ליקר דובדבנים)
    • 2 כפיות תמצית ווניל
    • כוס קמח
    • קורט מלח
  • מוסיפים את הדובדבנים לתערובת
  • מעבירים לתבנית
  • לאפות ב-190 מעלות, 10 דקות. להוריד טמפרטורה ל-170 מעלות ל-40 דקות נוספות עד  שהקלאפוטי משחים.



קלאפוטי שזיפים
  • לחתוך כעשרה שזיפים או כל פרי אחר לחתיכות גדולות.
  • אם השזיפים חמצמצים, משרים בסוכר כחצי שעה.


  • מערבבים 
    • 4 ביצים
    • שלושת רבעי כוס סוכר
    • כוס חלב
    • כף ליקר כלשהו
    • 2 כפיות תמצית ווניל
    • שלושת רבעי כוס קמח
    • קורט מלח

  • שופכים את התערובת לתבנית
  • מוסיפים את השזיפים 

  • לאפות ב-190 מעלות, 20 דקות. עד שהקלאפוטי משחים מעט, לא יותר מידי.




סרטון הדגמה לקלאפוטי תאנים:




אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה